Somnio_filmfestival Terug naar Somnio 2012 Terug naar Somnio 2012 home_somnio_filmfestivalorganisatie_somnio_filmfestivallocatie_somnio_filmfestivalprogramma_somnio_filmfestivalvideokunst_somnio_filmfestivalsponsors_somnio_filmfestivaltickets_somnio_filmfestivalcontact_somnio_filmfestival

Programma SOMNIO Filmfestival 2011

Het hoofdprogramma (het blauwe schema hieronder) van SOMNIO 2011 vindt plaats in de grote bioscoop in HAL 25. Hiernaast worden in HAL 25 films gedraaid in de minibios/filmcontainer (het groene schema hieronder). Voor beide zijn tickets verkrijgbaar.

De rest van het programma is vrij toegankelijk.

Films van de kunstenaars Kasper Jacobs (installatie), Teun Hocks (Loops), Toine Klaassen (Loops), Natasja van Kampen (Loops), Ivon Spee (Kolk), Dan Geesin (Loops), Marc Geerards (Paradiso Stills) en Rosa van Goudoever worden in de festivalhal doorlopend getoond. De geluidsvoorstelling 'Uitgerekend hier' is gemaakt door Sander Schreuders. Tevens is in de dixi-cabine een film van Leo van Emden, Blue Tuesday, te zien.

= Experimenteel = Décors en animatie = Over filmmaken = Persoonlijke verhalen de wereld rond = Ouder worden = IJswater korte films
= Afstudeerfilms HKU = Afstudeerfilms Filmacademie Amsterdam

Vrijdag 17 juni

19.00 - 20.00 uur - Opening van het festival
Feestelijke opening van het festival en presentatie van de films van Pé Okx en Jeroen Eisinga.
Zie knop Kunsteyssen.


Still Jeroen Eisinga


Still Pé Okx

20.15 - 21.55 uur - La Antena/The AerialRegisseur Esteban Sapir
Synopsis film  
In een winterse metropool in Argentine, in het jaar xxx, heerst de meedogenloos slechte Mr TV. De hele stad Ciudad sin Voz is zonder stem en hij is de monopolist van woord en beeld. Men kijkt tv en eet het door Mr TV geproduceerde Tv Food. Mr TV werkt aan een duister plan met een gevaarlijke, hypnotiserende machine, die er via de tv voor moet zorgen dat alle leven voor immer aan hem onderworpen zal zijn. Daartoe kidnapt hij de enige die nog De Stem heeft - een beeldschone zangeres. Een uitvinder is getuige van de ontvoering, en vlucht met zijn familie naar een oude zendmast in de bergen in een poging het naderend onheil af te wenden.
Duur film 99 min
Jaar 2007
Taal Spaans
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer

22.05 - 22.40 uur - Documentaire Cadavre ExquisRegisseur Anna Abrahams
Synopsis film  
CADAVRE EXQUIS documenteert het werk en de werkwijze van vijf onafhankelijke experimentele filmmakers in Nederland. Er wordt een beeld geschetst van de diversiteit binnen het experimentele filmen, met de verweerde droomlandschappen van Henri Plaat, abstracte animaties van Joost Rekveld, de bizarre onderwaterwereld gefilmd door Gerard Holthuis, Lonnie van Brummelens beelden van een lamgelegde stadsdynamiek en Jeroen Eisinga's versie van Merijntje Gijzens comeback.
Duur film 35 min.
Jaar 2004
Taal Nederlands/Engels
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

22.45 - 23.45 uur - Documentaire Kaikohe demolitionRegisseur Florian Habicht
Synopsis film  
The tiny New Zealand town of Kaikohe made world news in 1991 when a group of its children attacked Santa in the local Christmas parade. Florian Habicht's documentary hopes to cleanse the bad reputation of the town by focusing on something more positive: the Kaikohe Demolition Derby.
Habicht was the eccentric mind behind the New Zealand cult film Woodenhead. This outlandish Freudian fairy tale for grown-ups left numerous audience members with troubling dreams for weeks and a similar unconventional sensibility is bought to Kaikohe Demolition. Told by the people directly involved, the documentary exposes the innocence and artistic beauty of a violent spectator sport.
Reclining in hot-spring baths or relaxing with the family, colourful characters such as the ever-cheerful Uncle Bimm passionately explain the reasons why they have become involved in this destructive automotive warfare. Seemingly tranquil and sedate folk are transformed into wily tacticians, warriors in steel chariots and revhead berserkers hell-bent on annihilating their opponents. And maybe enjoying a couple of coldies after the Derby.
Duur film 52 min
Jaar 2003
Taal Engels
Ondertiteling Engels
Trailer Bekijk trailer

23.55 - 00.20 uur - WesRegisseur Peter Hoogendoorn
Synopsis film  
Wesley is elf jaar en zijn moeder ligt op haar terminale ziekbed. Niemand weet wanneer aan deze lange martelweg een einde komt, en als het grote jaarlijkse voetbalkamp voor de deur staat zien zijn ouders dat als een gelegenheid om Wesley een adempauze te gunnen. Hij staat nu tussen twee werelden in: de zorg en angst om zijn moeder te verliezen en als kind genieten van het voetbalkamp.
Als hij op kamp is, wil Wesley van geen verdriet weten. Kamp is lol. Hij volhardt in het vinden van kleine bezigheiden, is een meester in de afleiding. Overdag hangt hij vaak de clown uit of haalt hij kattenkwaad uit. Hij is rusteloos, hyperactief.
's Nachts weigert hij zich over te geven aan de slaap. Het is een gevecht tegen de stilte: stilte is nadenken, en dat ga je uit de weg. Onvermoeibaar creëert hij een nieuwe werkelijkheid. Alsof hij niet kan rusten zolang zijn moeder vecht voor haar leven.
Pas op het moment dat zijn vader in de deuropening van het kampgebouw staat valt de eenzaamheid op hem: het is duidelijk, Wesley ziet het in de ogen van zijn vader: ze is dood.
In de auto op de weg terug strekt zich de lange snelweg voor hen uit. Het is stil in de auto. Wesley's oogleden zijn loodzwaar. Hij kan niet anders dan in slaap vallen. Nu kan het eindelijk.
Duur film 24 min
Jaar 2009
Taal Nederlands
Ondertiteling nvt
Trailer Geen

00.25 - 00.50 uur - IlirianaRegisseur Ernest Meholli
Synopsis film  
Migjén (35) is een kunstenaar uit Kosovo. Twee jaar geleden is hij met zijn toen tweejarige dochter Iliriana gevlucht voor de oorlog in zijn land, nadat de rest van zijn familie was vermoord. Nu heeft hij in Nederland een nieuw bestaan opgebouwd met de Nederlandse vrouw Anna (33). Maar hij wordt geplaagd door zijn verleden. Hierdoor is hij erg beschermend naar zijn gezin. Hij durft Iliriana, die bijna haar eerste schooldag heeft, niet te delen met de rest van de wereld.
Doordat hij zo beschermend is, houdt hij zijn dochter, die hij als puur en onaangetast ziet in een wurgende greep van liefde. Hij raakt steeds verder in een isolement en Anna en Iliriana beginnen van hem te vervreemden. Hij spendeert het grootste gedeelte van de tijd in zijn atelier waar hij moet vechten met de chaos in zijn hoofd om zijn schilderijen te voltooien.
Om zijn angsten te overwinnen krijgt hij daarbij hulp van Gabriël. Een mysterieuze man die hij steeds treft in het park en hem helpt zijn angsten te doorgronden. Hij zal tot inzicht moeten komen dat het kwaad ook in hem zit en dat het zijn eigen angsten zijn die er voor dreigen te zorgen zijn familie opnieuw kapot te maken. Pas dan zal hij in staat zijn Iliriana weg te brengen naar haar eerste schooldag en haar de vrijheid te geven zelf de wereld te ontdekken.
Duur film 25 min
Jaar 2009
Taal Nederlands
Ondertiteling nvt
Trailer Geen

 

Vrijdag 17 juni - Mini bios

20.15 - 20.45 uur - Documentaire CieneguillaRegisseur Luba Vink
Synopsis film  
In de geïsoleerde en onvruchtbare streek aan de voet van de Andes gelegen in het noord-westen van Argentinië woont nog steeds een autochtone bevolking. De familie Guaymas leeft daar in de dorpsgemeenschap Cieneguilla. De film laat een familieportret zien dit het ritme en de handelingen in het dagelijks leven van de campesinos volgt.
Duur film 30 min
Jaar 2006
Taal Spaans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

20.50 - 21.20 uur - Documentaire Agua dulceRegisseur Luba Vink
Synopsis film  
Landbouwingenieur Diego Ramillo werkt met kleine boeren van Indiaanse oorsprong in de Luracatao-gemeenschap, die geïsoleerd is middenin de eigendom van een grootgrondbezitter. In dit dorre noord-westelijke deel van Argentinië, is irrigatie essentieel om te overleven. We ontdekken hoe Diego tezamen met de boeren een organisatie opzet die nodig is om een drinkwatersysteem te installeren. Een echte les in volksonderwijs voor een grotere onafhankelijkheid van de Indianen-gemeenschappen.
Duur film 25 min
Jaar 2006
Taal Spaans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

21.25 - 21.50 uur - OnderzoekRegisseur Toine Klaassen
Synopsis film  
Een selectie van performances films en onderzoeken van Toine Klassen.
Duur film nvt
Jaar nvt
Taal Niet gesproken
Ondertiteling nvt
Trailer website

21.55 - 23.00 uur - Documentaire POST-modern (work in progress)

POST

Regisseur Joris Souren
Synopsis film  
POST MODERN is een film over de (meer)waarde van post anno nu. E-mail, mobiel bellen, sms'en en chatten zijn vluchtige media, en typisch voor de 'multi-task'- maatschappij, waarin we veel communiceren, maar in wezen niet zoveel zeggen.
Dankzij fysieke post, een kaart, brief of postpakket, kunnen we ons op een tastbare manier naar elkaar uiten met het rustgevende, aandachtige en wezenlijke gevoel van contact dat deze post bewerkstelligt. Met het versturen en ontvangen van persoonlijke post halen we herinneringen op aan anderen en ervaren we elkaars gevoelens op een, weliswaar indirecte, maar zintuiglijke wijze. Daarnaast kunnen we in direct contact treden met de mensen die de post bezorgen, de postbodes, die het verschijnsel nog socialer maken. Het versturen en ontvangen van fysieke post wordt zo een zeldzaam aangename verrassing.
POST MODERN stelt de vraag naar de sociale waarde van post. We volgen het postpakket van een asielzoeker in Nederland naar zijn vrouw en kinderen in Oezbekistan. In de verschillende stadia tussen versturen en ontvangst van het pakket vertellen huidige en voormalige postmedewerkers, op voor hen karakteristieke plekken, over hun relatie met post. Tussen deze portretten door wordt komisch-kritisch commentaar gegeven op onze sociaal arme 'digitale snelweg' en het 'karrepad' van de gevoelige, persoonlijke briefwisseling.
Duur film 62 min
Jaar 2011
Taal Nederlands/Oezbeeks
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer

23.05 - 23.20 uur - Documentaire Jacques and I
Work in progressRegisseur Marieke Aafjes
Synopsis film  
Een korte film waarin documentaire en animatie samenkomen. Buenos Aires staat bekend als de stad met de meeste psychoanalisten per capita ter wereld. Marieke Aafjes woonde een paar jaar tussen de 'porteños' (inwoners van Buenos Aires) die gedreven lijken door een ongeëvenaard verlangen naar controle en zelfverbetering.
Voor dit filmproject dook ze in hun privé domeinen en hun families. Op banken, stoelen en aan eettafels vond ze levensverhalen die doorspekt zijn met het jargon en het werk van Jacques Lacan - en Sigmund Freud. Tot in welke mate helpt analyse om jezelf te leren (onder)kennen en het dagelijkse leven te overleven?
SOMNIO is de wereldpremière voor 'Jacques en Ik' en er wordt aan doorgewerkt - net als aan de hoofdpersonen.
Duur film 12 min
Jaar 2011
Taal Spaans
Ondertiteling Engels/Nederlands
Trailer Geen info

 23.30 - 00.20 uur - Documentaire WoManland

WoManland

Regisseur Kristel Kuiper & Paulina Szatanska
Synopsis film  

WoManLand laat in een documentaire film het leven van drie vrouwelijke burgemeesters zien op het platteland in het zuiden van Polen. Hun mannen werken al meer dan 15 jaar in andere EU-landen om geld te verdienen om het gezin te kunnen onderhouden.

In een land waar de man de baas is staan nu deze vrouwen aan het roer en houden de dorpen draaiende. WoManLand gaat over de impact van deze situatie op de vrouwen, hun persoonlijke ontwikkeling en groei, maar ook over het gemis en de leegte.

Het verhaal van drie krachtige vrouwen verteld

Duur film 50 min
Jaar 2010
Taal Pools
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer

 

 

Zaterdag 18 juni

13.00 - 13.50 uur - Documentaire De dingen die komen

Regisseur Willemiek Kluijfhout
Synopsis film  
DE DINGEN DIE KOMEN volgt van zeer nabij twee dagen uit het leven van Jan Rouw (96). Jan heeft de tijd van zijn leven in het verzorgingscentrum, plezier met zijn vrienden en een bijzondere band met zijn buurvrouw. Een 'feelgood' documentaire over geluk op late leeftijd.
Duur film 50 min
Jaar 2005
Taal Frans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

14.00 - 14.10 uur - RaakRegisseur Hanro Smitsman
Synopsis film  
In de korte film Raak gooit een jongetje een steen van een viaduct en veroorzaakt een auto-ongeluk. Aanvankelijk lijkt deze agressieve daad uit het niets te komen, tot het verhaal van de twee inzittenden van de verongelukte auto verteld wordt. Een verhaal over opgehoopte woede, onverwerkt verdriet en te laat uitgesproken spijtbetuigingen.
Duur film 10 min
Jaar 2007
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

14.15 - 14.25 uur - Exit

Regisseur Simone van Dusseldorf
Synopsis film  
Renate is gekwetst als haar vriendje het uitmaakt, ze zichzelf de schuld, denkt dat ze zich anders had moeten gedragen, voelt zich onzeker en is verdrietig. Na een winkeldiefstal wordt ze aangehouden door een beveiligingsbeambte die wordt weggeroepen. Renate blijft alleen achter in een kamertje loopt na enige tijd het warenhuis in dat uitgestorven blijkt. Al dolende verwerkt ze de tegenstrijdige gevoelens die door haar liefdesverdriet bij haar naar boven komen.
Duur film 10 min
Jaar 2001
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen
14.30 - 14.40 uur - Terug

Regisseur Henk Haselager & Michael Helmerhorst
Synopsis film  
Tijdens een knallende ruzie gooit Mark zijn vriendin Luna en haar vriendin Evy op een benzinepompstation langs de snelweg uit zijn auto. Luna en Evy vermaken zich aanvankelijk prima op het pompstation maar dan begrijpen ze dat Mark niet meer terug komt. Ze gaan samen op zoek naar een oplossing om weer thuis te komen. Luna legt uit dat ze aan de verkeerde kant staan, aan de
overkant, daar gaan alle auto's naar Amsterdam! Ze besluit de gevaarlijke oversteek over de snelweg te wagen. Aan de overkant is het stil, donker en kouder. Luna begrijpt dat de situatie niet verbetert is en zoekt een weg terug naar haar vriendin, ze vindt een raar tunneltje onder de weg door. Terwijl ze erdoor sluipt voelt ze dat er iets niet klopt. Als we met de camera weer terug zijn waar we begonnen ontdekken we dat Luna dood is. Zij heeft de
oversteek helemaal niet gehaald, we zijn slechts kort getuige geweest van de magisch realistische tijd tussen leven en dood.
Duur film 10 min
Jaar 2008
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer

Geen


14.45 - 14.55 uur - Sarah & hij

Sarah & hij

Regisseur Anne de Clercq
Synopsis film  
Geen info
Duur film 10 min
Jaar 2007
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

15.00 - 15.10 uur - Vaderdag

Regisseur Froukje Tan
Synopsis film  
Niets is wat het lijkt als kleine Keetje haar vader wil verrassen met een vaderdag ontbijt. Een troostrijke film over verliezen wat dierbaar is.
Duur film 9 min
Jaar 2009
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer Geen
15.15 - 15.25 uur - Fat headRegisseur Dan Geesin
Synopsis film  
In 2007 bracht Dan Geesin onder de titel Fat Head een cd met liedjes en gesproken teksten uit. Op de disc prijkte een ballon waarop een sterk op hemzelf gelijkend, bebaard gezicht is getekend. De ballon speelt ook de hoofdrol in de gelijknamige zwart-witfilm, waarin geen enkel woord klinkt. Wel wordt de tragische reis van een gedachte verbeeldt, waarbij de ballon met stenen kapot wordt gegooid of langzaam verschrompelt maar toch steeds weer opduikt.
Duur film 10 min
Jaar 2007
Taal Niet gesproken
Ondertiteling Geen
Trailer Bekijk trailer

16.00 - 16.35 uur - Dobra Voda
Met beeld- en geluidperformanceRegisseur Edward Luyken
Synopsis film  
Bij de crematie van Thérèse Breuls maakte Edward Luyken een collage van beelden, binnen en buiten, bij dag en nacht, van onderwerpen en van mensen – tijdens het werken in een tuin en in meer gestileerde situaties. En hoewel wij mensen zien die hardop voorlezen - het enige geluid dat wij horen is de rimpeling van het water en klokkengelui.
Duur film 14 min
Jaar 2003
Taal Hij begeleidt de beelden van zijn expirimentele film met een muziekcompositie die op improvisatie en interactie met publiek en omgeving berust.
Ondertiteling  
Trailer Geen

16.00 - 16.35 uur - Documentaire DEDANS bound to dance

DEDANS bound to dance

Regisseur Elsbeth Fraanje & Anne van Campenhout
Synopsis film  

In een samenleving als Benin worden professionele dansers vaak als buitenstaanders gezien. Vooroordelen, verhouding man-vrouw, kritische familieleden: het is niet eenvoudig om desondanks je hart te volgen.
Franklin, een gepassioneerde jongen, jaagt met grote gedrevenheid zijn droom na en zal dansen tot hij erbij neer valt. Voor Sophiatou, een zelfstandige vrouw met vechtersmentaliteit, is dans de ultieme uitlaatklep. Toch ervaren ze van jongs af aan grote weerstand vanuit hun omgeving om hun carrière vorm te geven. Zit je in de danswereld, dan plaats je jezelf buiten de maatschappij. De passie die hun leven zin geeft, vormt tevens de kern van hun probleem.

Dedans is een film over de strijd voor erkenning, over passie en doorzettingsvermogen.
Een karaktervol en kleurrijk portret van twee dansers die het lef hebben om te leven zoals zij dat willen.

Duur film 35 min
Jaar 2010
Taal Frans
Ondertiteling Engels
Trailer Bekijk trailer

16.40 - 18.00 uur - WinterlandRegisseur Dick Tuinder
Synopsis film  
OP EEN GEIMPROVISEERDE filmset op een landgoed is een filmcrew bezig met de opnames van de arthouse film 'Project Icarus'. Een laat 19-de eeuws gezelschap is in een viermaster op weg naar de planeet Proxima Terra, waar de stenen bezield zijn en de lucht al het leven voedt. Eenmaal op de planeet gecrashd doet men een gruwelijke ontdekking.... Tijdens de opnames verdwaalt een deel van de cast tijdens een uitje op het landgoed. Is dit toeval? Of is het onderdeel van het verhaal? Dan zijn er nog de oogballonnen, het apocalytische dorp San Nicolaas, het eenmans bedrijf 'Casting Jesus Inc.' en Sally Dewinter, een negenjarig stripfiguurtje dat in haar koffer 'het best bewaarde geheim ter wereld' met zich mee draagt. In deze raadselachtige wereld probeert een overspannen opnameleider alles te coördineren, terwijl hij heimelijk verliefd is op hoofdrolspeelster Tara Elders, die op haar beurt ruziet met regisseur DickTuinder over haar rol naar aanleiding van een (daadwerkelijk verschenen) krantenartikel over de productie.
Met o.a. Tara Elders, Kiriko Mechanicus, Tom Jansen, Michiel Huisman e.v.a.
Duur film 82 min
Jaar 2011
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer

Bekijk trailer
dvd bespreking


18.10 - 18.30 uur - Jacco's filmRegisseur Daan Bakker
Synopsis film  
De tienjarige Jacco neemt de kijker mee in zijn kleurrijke belevingswereld. Vol enthou siasme vertelt hij over zijn vrienden, vriendinnen, interesses, dagelijkse bezigheden en niet te vergeten: de wonderen der natuur. Als we hem mogen geloven, hebben we hier te maken met een uitzonderlijk getalenteerde, geliefde en in alle opzichten zeer suc cesvolle jongeman. Dat zijn ouders voortdurend met elkaar overhoop liggen, lijkt hem weinig te deren: Jacco bepaalt zelf wel hoe de wereld in elkaar zit. Maar hoelang houdt hij dat nog vol?
Duur film 18 min
Jaar 2009
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen
18.35 - 18.45 uur - Documentaire Farewell facebook

2

Regisseur Joep van Osch
Synopsis film  
Kan ik Facebookvrienden worden met mijn ouders? Moet ik iemand als vriend toevoegen die ik niet ken? Is mijn status-update wel grappig genoeg? In 'Farewell Facebook', een korte persoonlijke documentaire, onderzoekt regisseur Joep van Osch de rol van Facebook in ons leven. Dit drijft hem uiteindelijk tot de keuze om digitale zelfmoord te plegen.
De film is gemaakt in het tweede jaar van de Filmacademie, samen met producent Casper Eskes. Het bracht een kleine storm te weeg onder facebook-gebruikers en deed flink wat stof opwaaien in de landelijke media.
Duur film 11 min
Jaar 2011
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

18.45 - 19.00 uur - Pauze

19.00 - 19.05 uur - Gerontomatic

Gerontomatic

Regisseur Roy de Haan
Synopsis film  
Twee ouderen wonen samen in een oud appartement. Opa Jan zit rustig op de bank en leest een krant. In de tussentijd krijgt opa Josef een pakketje overhandigd aan de voordeur. Het pakket bevat  de nieuwste gadget namelijk een Gerontomatic een nieuw Segway-achtig vervoersmiddel. Opa Josef test de Gerontomatic in de woonkamer uit. Totdat opa Jan het zat is en Josef vraagt te stoppen en van de 'Segway' af te stappen. Opa Josef stapt van de Gerontomatic af en wandelt de kamer uit en laat de Segway achter. Opa Jan, leest in zijn krant een advertentie van de Gerontomatic en hij is benieuwd naar deze nieuwe Segway-achtig apparaat en kan niet weerstaan de Gerontomatic uit te proberen. De Gerontomatic slaat op hol met alle gevolgen van dien...
Duur film 5 min
Jaar 2010
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

19.10 - 19.30 uur - Documentaire De Dunning broers

De dunning broers

Regisseur Juul Bovenberg
Synopsis film  

Sinds hun moeder dertig jaar geleden overleed, lijkt de tijd voor Roelof en Bertus Dunning te hebben stilgestaan. De twee broers, respectievelijk 76 en 80 jaar oud, zijn de overgebleven zonen uit een boerengezin van zeven kinderen. Tot vier jaar geleden deelden zijn hun huis met nog een, inmiddels overleden, broer. Nu wonen ze samen in het huis dat er nog net zo uitziet als hun moeder het achterliet. In de afgelopen dertig jaar hebben ze een symbiotische verhouding opgebouwd. Ze spreken een alleen voor hen verstaanbaar dialect, slapen samen in een twijfelaar en voeren gezamenlijk bijna rituele dagelijkse handelingen uit. Toch staan ze nog in contact met de moderne wereld, middels boodschappendiensten, pedicures en kappers aan huis.
Juul Bovenberg maakte een liefdevol en tegelijk komisch portret van twee bijzondere broers op hun boerderij in Drenthe. De soms bizarre patronen in hun dagelijkse leven zijn met oog voor detail en gepaste rust in beeld gebracht.

Duur film 20 min
Jaar 2003
Taal Nederlands/Drents
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

19.35 - 20.20 uur - Documentaire Cape town soup

Cape town soup

Regisseur Marieke Helmus, Femke Monteny en Yoka van Zuijlen
Synopsis film  
Vier portretten over inwoners van Kaapstad.
Een documentaire over leven in een mengelmoes van culturen, rassen, gewoontes, armoede en rijkdom. Hoe kijk je (vijftien jaar na afschaffing van Apartheid) naar de ander? Hoe leef je samen in een gemeenschap waar geboorteplaats en huidskleur nog steeds bepalend zijn voor je toekomst? Hoe breek je uit je eigen verwachtingspatronen? Een film vol persoonlijke levensvragen, maar ook eentje over dagelijkse dilemma's: hoe doe ik mijn haar en wat moet ik aan?
Duur film 46 min
Jaar 2010
Taal Engels
Ondertiteling Engels
Trailer Bekijk trailer

20.30 - 22.15 uur - Mange, ceci est mon corpsRegisseur Michelange Quay
Synopsis film  

Een politiek, allegorisch pamflet over Haïti; een film over de koloniale erfenis van Haïti en de aloude tegenstellingen tussen zwart en wit. In een groot huis zien we onder meer de dichterlijke overwegingen van een oude vrouw op haar ziekbed. Later ontvangt haar dochter een groep jonge zwarte jongetjes. De knecht, evenals de rest van de zwarte cast gespeeld door amateurs, verandert op mysterieuze wijze in een albino.

Duur film 105
Jaar 2007
Taal Frans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

22.25 - 22.45 uur - Courant d'airRegisseur Nora Martirosyan
Synopsis film  
De ruimte schijnt constant in beweging te zijn wegens een sterke tocht, die door de wijd open vensters naar binnen waait. Het huis wordt bewoond door jonge kinderen - een gelukkige jeugd in een warm, zonnig land. Werkelijke herinneringen worden afgewisseld met bedenksels. Net zoals tijdens de kinderjaren de dingen niet worden gezegd maar worden gevoeld - onuitgesproken bezorgdheid, ongegronde vrolijkheid en het spannende verschil tussen een "goede jongen" en een "slechte jongen".
Duur film 18 min
Jaar 2003
Taal Niet gesproken
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

22.50 - 23.15 uur - 8 hoogRegisseur Galed Hamed
Synopsis film  
Gespannen betreden drie vrienden, Klaas, Sam en Olivier, allen 17 jaar, een flatgebouw. Ze zijn op weg naar een prostituee op 8 hoog.
Eenmaal binnen worden ze van elkaar gescheiden, nu kunnen ze alleen hun eigen beslissing maken. Ondanks de afspraak die ze hebben gemaakt, wordt deze op het moment van de waarheid niet door iedereen nageleefd. Achter de muren van de flat ontstaan er geheimen voor elkaar.
Als ze buiten weer bij elkaar komen, weet niemand van elkaar wat er is gebeurd. Bij het verliezen van hun onschuld beginnen ze aan het volwassen leven waarin ze verantwoordelijk worden voor hun eigen keuzes. Keuzes die niet meer zo vanzelfsprekend lijken als dat ze ooit waren, evenals hun vriendschap.
Duur film 24 min
Jaar 2010
Taal Nederlands
Ondertiteling nvt
Trailer Geen

23.20 - 23.45 uur - Met de dag


Regisseur Ben Brand
Synopsis film  
Meike (24) worstelt met de zorg voor haar vader Frank (58), met wie ze samenwoont in haar ouderlijk huis. Frank is op zijn jonge leeftijd al in een vergevorderd stadium van de ziekte van Alzheimer. Meike's broer Richard (35) probeert Meike er van te overtuigen dat ze zich meer op haar eigen leven moet richten, maar Meike wil hier niets van weten.
Duur film 24 min
Jaar 2010
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

 

Zaterdag 18 juni - Mini bios

13.00 - 13.50 uur - Documentaire WoManland

WoManland

Regisseur Kristel Kuiper & Paulina Szatanska
Synopsis film  

WoManLand laat in een documentaire film het leven van drie vrouwelijke burgemeesters zien op het platteland in het zuiden van Polen. Hun mannen werken al meer dan 15 jaar in andere EU-landen om geld te verdienen om het gezin te kunnen onderhouden.

In een land waar de man de baas is staan nu deze vrouwen aan het roer en houden de dorpen draaiende. WoManLand gaat over de impact van deze situatie op de vrouwen, hun persoonlijke ontwikkeling en groei, maar ook over het gemis en de leegte.

Het verhaal van drie krachtige vrouwen verteld

Duur film 50 min
Jaar 2010
Taal Pools
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer

13.55 - 14.25 uur - Documentaire CieneguillaRegisseur Luba Vink
Synopsis film  
In de geïsoleerde en onvruchtbare streek aan de voet van de Andes gelegen in het noord-westen van Argentinië woont nog steeds een autochtone bevolking. De familie Guaymas leeft daar in de dorpsgemeenschap Cieneguilla. De film laat een familieportret zien dit het ritme en de handelingen in het dagelijks leven van de campesinos volgt.
Duur film 30 min
Jaar 2006
Taal Spaans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

14.30 - 15.00 uur - Documentaire Agua dulceRegisseur Luba Vink
Synopsis film  
Landbouwingenieur Diego Ramillo werkt met kleine boeren van Indiaanse oorsprong in de Luracatao-gemeenschap, die geïsoleerd is middenin de eigendom van een grootgrondbezitter. In dit dorre noord-westelijke deel van Argentinië, is irrigatie essentieel om te overleven. We ontdekken hoe Diego tezamen met de boeren een organisatie opzet die nodig is om een drinkwatersysteem te installeren. Een echte les in volksonderwijs voor een grotere onafhankelijkheid van de Indianen-gemeenschappen.
Duur film 25 min
Jaar 2006
Taal Spaans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

15.05 - 15.20 uur - Documentaire Jacques and I
Work in progressRegisseur Marieke Aafjes
Synopsis film  
Een korte film waarin documentaire en animatie samenkomen. Buenos Aires staat bekend als de stad met de meeste psychoanalisten per capita ter wereld. Marieke Aafjes woonde een paar jaar tussen de 'porteños' (inwoners van Buenos Aires) die gedreven lijken door een ongeëvenaard verlangen naar controle en zelfverbetering.
Voor dit filmproject dook ze in hun privé domeinen en hun families. Op banken, stoelen en aan eettafels vond ze levensverhalen die doorspekt zijn met het jargon en het werk van Jacques Lacan - en Sigmund Freud. Tot in welke mate helpt analyse om jezelf te leren (onder)kennen en het dagelijkse leven te overleven?
SOMNIO is de wereldpremière voor 'Jacques en Ik' en er wordt aan doorgewerkt - net als aan de hoofdpersonen.
Duur film 12 min
Jaar 2011
Taal Spaans
Ondertiteling Engels/Nederlands
Trailer Geen info

15.25 - 16.30 uur - Documentaire POST-modern (work in progress)

POST

Regisseur Joris Souren
Synopsis film  
POST MODERN is een film over de (meer)waarde van post anno nu. E-mail, mobiel bellen, sms'en en chatten zijn vluchtige media, en typisch voor de 'multi-task'- maatschappij, waarin we veel communiceren, maar in wezen niet zoveel zeggen.
Dankzij fysieke post, een kaart, brief of postpakket, kunnen we ons op een tastbare manier naar elkaar uiten met het rustgevende, aandachtige en wezenlijke gevoel van contact dat deze post bewerkstelligt. Met het versturen en ontvangen van persoonlijke post halen we herinneringen op aan anderen en ervaren we elkaars gevoelens op een, weliswaar indirecte, maar zintuiglijke wijze. Daarnaast kunnen we in direct contact treden met de mensen die de post bezorgen, de postbodes, die het verschijnsel nog socialer maken. Het versturen en ontvangen van fysieke post wordt zo een zeldzaam aangename verrassing.
POST MODERN stelt de vraag naar de sociale waarde van post. We volgen het postpakket van een asielzoeker in Nederland naar zijn vrouw en kinderen in Oezbekistan. In de verschillende stadia tussen versturen en ontvangst van het pakket vertellen huidige en voormalige postmedewerkers, op voor hen karakteristieke plekken, over hun relatie met post. Tussen deze portretten door wordt komisch-kritisch commentaar gegeven op onze sociaal arme 'digitale snelweg' en het 'karrepad' van de gevoelige, persoonlijke briefwisseling.
Duur film 62 min
Jaar 2011
Taal Nederlands/Oezbeeks
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer

16.35 - 17.00 uur - OnderzoekRegisseur Toine Klaasen
Synopsis film  
Een selectie van performances films en onderzoeken van Toine Klassen.
Duur film 25 min
Jaar nvt
Taal Niet gesproken
Ondertiteling nvt
Trailer website


17.00 - 19.00 uur - Pauze


19.00 - 19.50 uur - Documentaire WoManland

WoManland

Regisseur Kristel Kuiper & Paulina Szatanska
Synopsis film  

WoManLand laat in een documentaire film het leven van drie vrouwelijke burgemeesters zien op het platteland in het zuiden van Polen. Hun mannen werken al meer dan 15 jaar in andere EU-landen om geld te verdienen om het gezin te kunnen onderhouden.

In een land waar de man de baas is staan nu deze vrouwen aan het roer en houden de dorpen draaiende. WoManLand gaat over de impact van deze situatie op de vrouwen, hun persoonlijke ontwikkeling en groei, maar ook over het gemis en de leegte.

Het verhaal van drie krachtige vrouwen verteld

Duur film 50 min
Jaar 2010
Taal Pools
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer

19.55 - 20.05 uur - Documentaire Jacques and I
Work in progressRegisseur Marieke Aafjes
Synopsis film  
Een korte film waarin documentaire en animatie samenkomen. Buenos Aires staat bekend als de stad met de meeste psychoanalisten per capita ter wereld. Marieke Aafjes woonde een paar jaar tussen de 'porteños' (inwoners van Buenos Aires) die gedreven lijken door een ongeëvenaard verlangen naar controle en zelfverbetering.
Voor dit filmproject dook ze in hun privé domeinen en hun families. Op banken, stoelen en aan eettafels vond ze levensverhalen die doorspekt zijn met het jargon en het werk van Jacques Lacan - en Sigmund Freud. Tot in welke mate helpt analyse om jezelf te leren (onder)kennen en het dagelijkse leven te overleven?
SOMNIO is de wereldpremière voor 'Jacques en Ik' en er wordt aan doorgewerkt - net als aan de hoofdpersonen.
Duur film 12 min
Jaar 2011
Taal Spaans
Ondertiteling Engels/Nederlands
Trailer Geen info

20.10 - 20.40 uur - Documentaire CieneguillaRegisseur Luba Vink
Synopsis film  
In de geïsoleerde en onvruchtbare streek aan de voet van de Andes gelegen in het noord-westen van Argentinië woont nog steeds een autochtone bevolking. De familie Guaymas leeft daar in de dorpsgemeenschap Cieneguilla. De film laat een familieportret zien dit het ritme en de handelingen in het dagelijks leven van de campesinos volgt.
Duur film 30 min
Jaar 2006
Taal Spaans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

20.45 - 21.15 uur - Documentaire Agua dulceRegisseur Luba Vink
Synopsis film  
Landbouwingenieur Diego Ramillo werkt met kleine boeren van Indiaanse oorsprong in de Luracatao-gemeenschap, die geïsoleerd is middenin de eigendom van een grootgrondbezitter. In dit dorre noord-westelijke deel van Argentinië, is irrigatie essentieel om te overleven. We ontdekken hoe Diego tezamen met de boeren een organisatie opzet die nodig is om een drinkwatersysteem te installeren. Een echte les in volksonderwijs voor een grotere onafhankelijkheid van de Indianen-gemeenschappen.
Duur film 25 min
Jaar 2006
Taal Spaans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen
 21.20 - 21.50 uur - OnderzoekRegisseur Toine Klaassen
Synopsis film  
Een selectie van performances films en onderzoeken van Toine Klassen.
Duur film 25 min
Jaar nvt
Taal Niet gesproken
Ondertiteling nvt
Trailer website

21.55 - 23.00 uur - Documentaire POST-modern (work in progress)

POST

Regisseur Joris Souren
Synopsis film  
POST MODERN is een film over de (meer)waarde van post anno nu. E-mail, mobiel bellen, sms'en en chatten zijn vluchtige media, en typisch voor de 'multi-task'- maatschappij, waarin we veel communiceren, maar in wezen niet zoveel zeggen.
Dankzij fysieke post, een kaart, brief of postpakket, kunnen we ons op een tastbare manier naar elkaar uiten met het rustgevende, aandachtige en wezenlijke gevoel van contact dat deze post bewerkstelligt. Met het versturen en ontvangen van persoonlijke post halen we herinneringen op aan anderen en ervaren we elkaars gevoelens op een, weliswaar indirecte, maar zintuiglijke wijze. Daarnaast kunnen we in direct contact treden met de mensen die de post bezorgen, de postbodes, die het verschijnsel nog socialer maken. Het versturen en ontvangen van fysieke post wordt zo een zeldzaam aangename verrassing.
POST MODERN stelt de vraag naar de sociale waarde van post. We volgen het postpakket van een asielzoeker in Nederland naar zijn vrouw en kinderen in Oezbekistan. In de verschillende stadia tussen versturen en ontvangst van het pakket vertellen huidige en voormalige postmedewerkers, op voor hen karakteristieke plekken, over hun relatie met post. Tussen deze portretten door wordt komisch-kritisch commentaar gegeven op onze sociaal arme 'digitale snelweg' en het 'karrepad' van de gevoelige, persoonlijke briefwisseling.
Duur film 62 min
Jaar 2011
Taal Nederlands/Oezbeeks
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer

 

Zondag 19 juni

12.00 - 13.45 uur - Documentaire Atla

Atla

Regisseur Nico Bunnik
Synopsis film  
De Sinaï is een ruig, woest en imponerend leeg gebied. De film volgt twee Bedouïenen, een blanke vrouw en twee zwaar bepakte kamelen die te voet door dit landschap trekken. Een ritme van lopen, bergen beklimmen, rusten, kamp opslaan en overnachten. De camera volgt nauwgezet en onontkombaar de verrichtingen. Vermoeidheid, hitte, het prachtige landschap en de leegte... Steeds verder, waarheen?... vooruit, omhoog!: Atla!
Duur film 105 min
Jaar 2005
Taal Engels/Arabisch
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer
13.50 - 14.15 uur - Sacha draaitRegisseur Sara Verweij
Synopsis film  
Sacha (22) droomt van ware liefde, wat dat dan ook moge zijn, en kijkt 's nachts in haar eentje obsessief naar romantische films. Overdag werkt ze in het keramiekatelier van John (45) en hoewel ze gevoelens voor de man koestert, zegt ze tegen hem dat ze die avond een blind date heeft. Echter 's avonds brengt ze alleen in de sportschool door.
De volgende ochtend breekt ze het ene na het andere kopje en gefrustreerd door haar situatie krijgt John het te verduren. Ze vuurt een ongeremde scheldtirade op hem af, waarna hij een emmer klei over haar heen gooit en zegt dat ze weg moet.
Maar als Sacha John's overhemd aantrekt en er zijn geur in ruikt, beseft ze dat ze niet van hem weg wil. Ze toont haar spijt en die avond blijven ze in het atelier waar ze samen eten. In het dansen dat hieruit volgt lijkt het even of ze zich aan hem zal geven, maar op het laatste moment verkrampt ze en wendt ze zich van hem af - het lukt niet.
Duur film 25 min
Jaar 2009
Taal Nederlands
Ondertiteling nvt
Trailer Geen

14.20 - 14.44 uur - Dicht bij mij vandaanRegisseur Martijn de Jong
Synopsis film  
Een mozaïek film waarin vier personages los van elkaar worden gevolgd. Zij hebben allen een beter of gelukkiger leven binnen handbereik, toch is er een angst die hen tegenhoudt om voor dat geluk te gaan.
Een jongen (12 jr.) zoent voor het eerst met een meisje. Blijkbaar betekend dit dat zijn zorgeloze dagen van buitenspelen over zijn.
Een meisje (28 jr.) observeert stiekem de jongen die ze heeft afgewezen en beseft langzaam wat ze daardoor mist.
Een vrouw (45 jr.) gaat helemaal op in haar werk maar verliest contact met haar familie.
Een chagrijnige, bittere vrouw (80 jr.) zit dagelijks alleen in het park. Een speelse oude man doorziet haar rigide houding en vind een manier om dichter bij haar te komen.
De film heeft een speelse en melancholische kijk op hoe mensen omgaan met hun dagelijkse beslommeringen.
Duur film 24 min
Jaar 2010
Taal Nederlands
Ondertiteling nvt
Trailer Geen

14.50 - 16.05 uur - Documentaire El puestoRegisseur Aurélien Lévêque
Synopsis film  
Marin leeft afgezonderd in een eenvoudig huis in Patagonië in Argentinië. Zijn dagelijkse leven volgt het ritme van de natuur. Hij zorgt voor zijn honden, paarden en schapen. Zijn eenzaamheid wordt van tijd tot tijd door bezoeken van vrienden onderbroken. Een western zonder schotten en gevechten met prachtig beelden van Argentinë.
Duur film 74 min
Jaar 2011
Taal Spaans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen
16.10 - 16.55 uur - Gewoon praten

gewoon_praten

Regisseur Beer ten Kate
Synopsis film  
Matthijs werkt als publieksopwarmer bij een oppervlakkig televisieprogramma en droomt van het presenteren van zijn eigen show.
Dan wordt hij op een avond door een auto aangereden.
Die nacht ligt hij langs de kant van de weg, gewond en totaal in de war, maar bijgestaan door Eva, een toevallige voorbijganger. Terwijl zij hem wakker en aan de praat probeert te houden raakt Matthijs in een surrealistische trip waarin zowel hij als Eva hun leven op een andere manier gaan bekijken.
Een avond waarop het verschil tussen waan en werkelijkheid verdwijnt, maar het verschil tussen oprecht en fake duidelijk wordt.
Duur film 45 min
Jaar 2010
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer Bekijk trailer
17.00 - 17.50 uur - Documentaire I Want to Grow Old in China

I want to Grow old in China

Regisseur Ursula Engel & Sameer Farooq
Synopsis film  
Welcome to Tuanjiehu Park.
A park in China’s capital where early each morning a stunning multimedia spectacle takes place performed by the city’s elderly. From gymnasticsto disco-dancing, bird training to singing, together they have a hunger for living in their later years. 'I Want to Grow Old' in China highlights the spontaneity, passion, diligence and poetry created in one small piece of Beijing. By following the story of four outstanding figures, the documentary offers an alternative view of growing old. Despite their age, they are obsessed with performing and learning, creating a unique situation where longevity meets performance.
Duur film 50 min
Jaar 2008
Taal Chinees
Ondertiteling Engels
Trailer Bekijk trailer
17.55 - 18.15 uur - The insurrectionists progressionRegisseur Sylvie Zijlman en Hewald Jongenelis
Synopsis film  
Een dik beklede man loopt door verlaten gebieden van de stad. Hij wordt vergezeld door zijn zoontje, die net zoveel kostuums draagt als zijn vader. Te voet en af en toe per Segway trekken ze van plek naar plek. Losse objecten die ze tegenkomen stapelen ze voorzichtig op elkaar tot simpele sculpturale monumenten. De dag verstrijkt en een nieuwe breekt aan. Vroeg in de ochtend bouwen vader en zoon een nieuwe stapel.
Duur film 14 min
Jaar 2009
Taal Niet gesproken
Ondertiteling nvt
Trailer Geen
18.20 - 18.35 uur - Op zee is niet mijn havenRegisseur Wim Jongedijk
Synopsis film  
Een dramatisch-experimenteel non-lineair filmgedicht - met live action beelden in een geanimeerde omgeving - over liefde, intimiteit en herinnering. Het uitgangspunt voor "Op zee is niet mijn haven" is een op de achtergrond geraakte, persoonlijke herinnering aan een crash van de vader van de filmmaker met een auto die hij juist had gekocht voor zijn moeder. Een betrekkelijk onbelangrijke gebeurtenis die grote impact heeft gehad op de vorming van zijn (on)vermogen om intiem te zijn.
Duur film 16 min
Jaar 2006
Taal Niet gesproken
Ondertiteling nvt
Trailer Geen
18.40 - 18.50 uur - Engel & broer

Engel&Broer

Regisseur Hanro Smitsman
Synopsis film  
Engel en haar broertje spelen op een dumpplaats van grofvuil de scheiding van hun ouders na. Uit hun spel blijkt dat vader vanwege een minnares moeder heeft verlaten. Moeder bracht uit wraak vaders spullen naar de dumpplaats. Engel en Broer vinden het zielig voor hun vader dat hij het zonder zijn spullen moet stellen, gaan terug naar de dump om de spullen aan vader terug te geven. Dan vindt Broer een pistool tussen de spullen.
Duur film 9 min
Jaar 2004
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer Geen
18.55 - 19.05 uur - De getuige

De getuige

Regisseur Erik de Bruyn
Synopsis film  
Hilde legt getuigenis af op een politiebureau van de moord op een jonge, collega die haar probeerde te versieren. Ze raakt gedurende de rechtszaak in de war en wordt langzamerhand gevangen in haar zelf gesponnen web. Is de veroordeelde, de dader?
Duur film 11 min
Jaar 2006
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer Geen
19.10 - 19.20 uur - Dajo

Dajo

Regisseur Hanro Smitsman
Synopsis film  
Rutger Jaspers is tien en woont met zijn moeder in een slecht onderhouden, arme volksbuurt. Moeder hunkert naar liefde maar vindt geen vaste partner. Ook Rutger verlangt aandacht, vriendschap en liefde en heeft een hekel aan de mannen van zijn moeder die hem proberen te lijmen met allerlei cadeaus.
Dan ontmoet moeder Peter. Deze nieuwe vriend doet Rutger een hond uit het asiel cadeau, Dajo. Rutger heeft vanaf dat moment alleen oog voor zijn hond. Als ook Peter vertrekt blijft moeder wanhopig achter en kan Rutger de situatie niet langer aanzien.
Duur film 8.33 min
Jaar 2003
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
vTrailer Geen
19.25 - 19.35 uur - Mercedes

Mercedes

Regisseur Mark de Cloe
Synopsis film  
Mercedes is de verfilming van een kort verhaal van Jaap Scholten, waarin de zwangerschap negen uur in plaats van negen maanden duurt. Een jongeman en vrouw die elkaar net kennen belanden na een feestje in haar appartement en besluiten na enige weifeling tot conceptie over te gaan. In de negen uur die volgen maken zij alle stadia van de zwangerschap door tot en met de geboorte van Mercedes. In een nacht ondergaat het ouderpaar alle emoties van de liefde.
Duur film 11 min
Jaar 2001
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer Geen
19.40 - 19.50 uur - Ongezien

Regisseur Boris Paval Conen
Synopsis film  
De blinde Mara heeft haar leven prima op orde. Ze heeft haar handicap zelfs tot een voordeel weten te maken. Maar dan wordt zij verliefd op de ziende Jonah. Haar wereldbeeld wankelt. Ziende mensen zeggen dat liefde blind is, maar geldt dat ook voor een blinde?
Duur film 11 min
Jaar 2007
Taal Nederlands
Ondertiteling Engels
Trailer Geen
20.00 - 21.45 uur - When light behaves differently...

When light behaves differently towards time

Regisseur Jan Willem van Dam
Synopsis film  
When Light Behaves Differently Towards Time is een 'docu-fictie' over Georgië, één jaar na de Rozenrevolutie; met hoofdrollen voor een sterke agent van de geheime dienst en een dromerig 16-jarig meisje. Zij spelen zichzelf in een tijdloze film vol 'couleur locale' met prachtige, soms onrustbarende ontmoetingen in een sprookjesachtig land.
Nini Sardlishvili praat over haar leven en haar dromen. Ze beschrijft hoe ze als drie-jarige uit haar bed werd gehaald door een onbekende man. Hij laat haar kennismaken met de buitenwereld. De volgende ochtend is Nini weer thuis en vindt haar moeder sigarettenas op haar hoofdkussen. 'Het was mooi en vreemd tegelijk.', volgens Nini.
Gocha Ovashvili, agent van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, laat de kijker Georgië zien. Tegen de betoverende achtergrond van het Kaukasische landschap spreekt Gocha, tijdens zijn jacht op criminelen, met de lokale bevolking over de harde strijd om het dagelijks bestaan.
De films van Van Dam hebben een geheel eigen plek tussen fictie en documentaire. 'De hoofdrolspelers spelen zichzelf, zoals ook van hen wordt verwacht in het echte leven.', aldus regisseur Vam Dam. When Light Behaves Differently Towards Time werd gefilmd in Georgië.
Duur film 105 min
Jaar 2006
Taal Georgisch
Ondertiteling Engels
Trailer Geen
21.50 - 22.20 uur - BingoRegisseur Timur Ismailov
Synopsis film  
Als jonge warmbloedige Roma uit Moldavië, moet Bingo een Nederlandse winter zien te overleven. Hij werkt illegaal via de Turkse koppelbaas Sait in de sloop samen met twee collega's: Sergei is een oud bokser uit Rusland en Umar is een uitgeprocedeerde vluchteling, leraar biologie uit Tsjetsjenië. Bingo deelt met hen een klein flatje in Haagse wijk Transvaal.

De tijd verstrijkt volgens de routine van het illegale bestaan: lange dagen in het grijze landschap van de sloop, de koude nachten als de verwarming het weer eens niet doet. En de voortdurende spanning tussen drie mannen van diverse afkomst, die plotseling elkaars enige houvast zijn. Binnen deze wereld houdt de energieke en ietwat naïeve Bingo zich staande, door te blijven geloven en dromen in een betere toekomst. Hij leert woordjes Nederlands en dolt met de koppelbaas.

Een ernstig ongeluk op het werk zet de wereld van de jonge Roma op zijn kop - Sergei raakt zwaargewond. Bingo beseft voor het eerst hoe kwetsbaar zijn positie is als illegaal. Het wordt ineens menens.  
Als hij erachter komt dat de koppelbaas van plan is Sergei aan zijn lot over te laten, gaat Bingo de confrontatie aan.

Gevolg is dat Bingo op straat belandt.

Geeft Bingo op en geeft hij gehoor aan zijn moeder en zussen die hem in zijn dromen aansporen naar huis te komen? Of blijft hij geloven in een toekomst in Nederland?

Duur film 27 min
Jaar 2009
Taal Russisch
Ondertiteling Nederlands
Trailer Geen

22.25 - 23.15 uur - Documentaire Zwarte inktRegisseur Willemiek Kluijfhout & Marloes Albers
Synopsis film  
De documentaire toont een portret van Wim Hofman, de meest gelauwerde levende Zeeuwse schrijver van dit moment. Zijn werk is bekroond met vele prestigieuze prijzen op het gebied van de kinderliteratuur. Als schrijver, dichter en beeldend kunstenaar heeft Wim Hofman een volstrekt eigen idioom gecreëerd. Hij illustreert zijn eigen verhalen. Zwarte verhalen vaak, met een somber begin en een sombere afloop. Geen sprookjes met een ‘happy end’, en zeker geen zoetsappige kinderboeken. Gelukkig biedt de humor en de fantasie in zijn werk een ontsnapping aan de zwartgalligheid.
Duur film 50 min
Jaar 2008
Taal Nederlands
Ondertiteling Geen
Trailer Geen

23.20 - 23.45 uur - Blijf bij me, weg

Regisseur CPaloma Aguilera Valdebenito
Synopsis film  
Vijf ruwe fragmenten over de strijd en onmacht binnen een gezin, waarbij elk fragment nader wordt ingegaan op de relaties onderling.
Centraal staat een moeder die worstelt met de strijd tussen haar geliefde en haar dochter en zich gedwongen voelt een keuze te maken.
Duur film 25 min
Jaar 2009
Taal Nederlands
Ondertiteling nvt
Trailer Geen

23.50 - 00.00 uur - Elephant

Regisseur Edward Luyken
Synopsis film  
Animatie film
Duur film 20 min
Jaar 2007
Taal Niet gesproken
Ondertiteling nvt
Trailer Geen

 

Zondag 19 juni - Mini bios

13.00 - 13.50 uur - Documentaire WoManland

WoManland

Regisseur Kristel Kuiper & Paulina Szatanska
Synopsis film  

WoManLand laat in een documentaire film het leven van drie vrouwelijke burgemeesters zien op het platteland in het zuiden van Polen. Hun mannen werken al meer dan 15 jaar in andere EU-landen om geld te verdienen om het gezin te kunnen onderhouden.

In een land waar de man de baas is staan nu deze vrouwen aan het roer en houden de dorpen draaiende. WoManLand gaat over de impact van deze situatie op de vrouwen, hun persoonlijke ontwikkeling en groei, maar ook over het gemis en de leegte.

Het verhaal van drie krachtige vrouwen verteld

Duur film 50 min
Jaar 2010
Taal Pools
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer

13.55 - 14.25 uur - Documentaire CieneguillaRegisseur Luba Vink
Synopsis film  
In de geïsoleerde en onvruchtbare streek aan de voet van de Andes gelegen in het noord-westen van Argentinië woont nog steeds een autochtone bevolking. De familie Guaymas leeft daar in de dorpsgemeenschap Cieneguilla. De film laat een familieportret zien dit het ritme en de handelingen in het dagelijks leven van de campesinos volgt.
Duur film 30 min
Jaar 2006
Taal Spaans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

14.30 - 15.00 uur - Documentaire Agua dulceRegisseur Luba Vink
Synopsis film  
Landbouwingenieur Diego Ramillo werkt met kleine boeren van Indiaanse oorsprong in de Luracatao-gemeenschap, die geïsoleerd is middenin de eigendom van een grootgrondbezitter. In dit dorre noord-westelijke deel van Argentinië, is irrigatie essentieel om te overleven. We ontdekken hoe Diego tezamen met de boeren een organisatie opzet die nodig is om een drinkwatersysteem te installeren. Een echte les in volksonderwijs voor een grotere onafhankelijkheid van de Indianen-gemeenschappen.
Duur film 25 min
Jaar 2006
Taal Spaans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

15.05 - 15.20 uur - Documentaire Jacques and I
Work in progressRegisseur Marieke Aafjes
Synopsis film  
Een korte film waarin documentaire en animatie samenkomen. Buenos Aires staat bekend als de stad met de meeste psychoanalisten per capita ter wereld. Marieke Aafjes woonde een paar jaar tussen de 'porteños' (inwoners van Buenos Aires) die gedreven lijken door een ongeëvenaard verlangen naar controle en zelfverbetering.
Voor dit filmproject dook ze in hun privé domeinen en hun families. Op banken, stoelen en aan eettafels vond ze levensverhalen die doorspekt zijn met het jargon en het werk van Jacques Lacan - en Sigmund Freud. Tot in welke mate helpt analyse om jezelf te leren (onder)kennen en het dagelijkse leven te overleven?
SOMNIO is de wereldpremière voor 'Jacques en Ik' en er wordt aan doorgewerkt - net als aan de hoofdpersonen.
Duur film 12 min
Jaar 2011
Taal Spaans
Ondertiteling Engels/Nederlands
Trailer Geen info

15.25 - 15.50 uur - OnderzoekRegisseur Toine Klaassen
Synopsis film  
Een selectie van performances films en onderzoeken van Toine Klassen.
Duur film 25 min
Jaar nvt
Taal Niet gesproken
Ondertiteling nvt
Trailer website

15.55 - 17.00 uur - Documentaire POST-modern (work in progress)

POST

Regisseur Joris Souren
Synopsis film  
POST MODERN is een film over de (meer)waarde van post anno nu. E-mail, mobiel bellen, sms'en en chatten zijn vluchtige media, en typisch voor de 'multi-task'- maatschappij, waarin we veel communiceren, maar in wezen niet zoveel zeggen.
Dankzij fysieke post, een kaart, brief of postpakket, kunnen we ons op een tastbare manier naar elkaar uiten met het rustgevende, aandachtige en wezenlijke gevoel van contact dat deze post bewerkstelligt. Met het versturen en ontvangen van persoonlijke post halen we herinneringen op aan anderen en ervaren we elkaars gevoelens op een, weliswaar indirecte, maar zintuiglijke wijze. Daarnaast kunnen we in direct contact treden met de mensen die de post bezorgen, de postbodes, die het verschijnsel nog socialer maken. Het versturen en ontvangen van fysieke post wordt zo een zeldzaam aangename verrassing.
POST MODERN stelt de vraag naar de sociale waarde van post. We volgen het postpakket van een asielzoeker in Nederland naar zijn vrouw en kinderen in Oezbekistan. In de verschillende stadia tussen versturen en ontvangst van het pakket vertellen huidige en voormalige postmedewerkers, op voor hen karakteristieke plekken, over hun relatie met post. Tussen deze portretten door wordt komisch-kritisch commentaar gegeven op onze sociaal arme 'digitale snelweg' en het 'karrepad' van de gevoelige, persoonlijke briefwisseling.
Duur film 62 min
Jaar 2011
Taal Nederlands/Oezbeeks
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer


17.00 - 19.00 uur - Pauze


19.00 - 19.50 uur - Documentaire WoManland

WoManland

Regisseur Kristel Kuiper & Paulina Szatanska
Synopsis film  

WoManLand laat in een documentaire film het leven van drie vrouwelijke burgemeesters zien op het platteland in het zuiden van Polen. Hun mannen werken al meer dan 15 jaar in andere EU-landen om geld te verdienen om het gezin te kunnen onderhouden.

In een land waar de man de baas is staan nu deze vrouwen aan het roer en houden de dorpen draaiende. WoManLand gaat over de impact van deze situatie op de vrouwen, hun persoonlijke ontwikkeling en groei, maar ook over het gemis en de leegte.

Het verhaal van drie krachtige vrouwen verteld

Duur film 50 min
Jaar 2010
Taal Pools
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer

19.55 - 20.05 uur - Documentaire Jacques and I
Work in progressRegisseur Marieke Aafjes
Synopsis film  
Een korte film waarin documentaire en animatie samenkomen. Buenos Aires staat bekend als de stad met de meeste psychoanalisten per capita ter wereld. Marieke Aafjes woonde een paar jaar tussen de 'porteños' (inwoners van Buenos Aires) die gedreven lijken door een ongeëvenaard verlangen naar controle en zelfverbetering.
Voor dit filmproject dook ze in hun privé domeinen en hun families. Op banken, stoelen en aan eettafels vond ze levensverhalen die doorspekt zijn met het jargon en het werk van Jacques Lacan - en Sigmund Freud. Tot in welke mate helpt analyse om jezelf te leren (onder)kennen en het dagelijkse leven te overleven?
SOMNIO is de wereldpremière voor 'Jacques en Ik' en er wordt aan doorgewerkt - net als aan de hoofdpersonen.
Duur film 12 min
Jaar 2011
Taal Spaans
Ondertiteling Engels/Nederlands
Trailer Geen info

20.10 - 20.40 uur - Documentaire CieneguillaRegisseur Luba Vink
Synopsis film  
In de geïsoleerde en onvruchtbare streek aan de voet van de Andes gelegen in het noord-westen van Argentinië woont nog steeds een autochtone bevolking. De familie Guaymas leeft daar in de dorpsgemeenschap Cieneguilla. De film laat een familieportret zien dit het ritme en de handelingen in het dagelijks leven van de campesinos volgt.
Duur film 30 min
Jaar 2006
Taal Spaans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

20.45 - 21.15 uur - Documentaire Agua dulceRegisseur Luba Vink
Synopsis film  
Landbouwingenieur Diego Ramillo werkt met kleine boeren van Indiaanse oorsprong in de Luracatao-gemeenschap, die geïsoleerd is middenin de eigendom van een grootgrondbezitter. In dit dorre noord-westelijke deel van Argentinië, is irrigatie essentieel om te overleven. We ontdekken hoe Diego tezamen met de boeren een organisatie opzet die nodig is om een drinkwatersysteem te installeren. Een echte les in volksonderwijs voor een grotere onafhankelijkheid van de Indianen-gemeenschappen.
Duur film 25 min
Jaar 2006
Taal Spaans
Ondertiteling Engels
Trailer Geen

21.20 - 21.50 uur - OnderzoekRegisseur Toine Klaassen
Synopsis film  
Een selectie van performances films en onderzoeken van Toine Klassen.
Duur film 25 min
Jaar nvt
Taal Niet gesproken
Ondertiteling nvt
Trailer website

21.55 - 23.00 uur - Documentaire POST-modern (work in progress)

POST

Regisseur Joris Souren
Synopsis film  
POST MODERN is een film over de (meer)waarde van post anno nu. E-mail, mobiel bellen, sms'en en chatten zijn vluchtige media, en typisch voor de 'multi-task'- maatschappij, waarin we veel communiceren, maar in wezen niet zoveel zeggen.
Dankzij fysieke post, een kaart, brief of postpakket, kunnen we ons op een tastbare manier naar elkaar uiten met het rustgevende, aandachtige en wezenlijke gevoel van contact dat deze post bewerkstelligt. Met het versturen en ontvangen van persoonlijke post halen we herinneringen op aan anderen en ervaren we elkaars gevoelens op een, weliswaar indirecte, maar zintuiglijke wijze. Daarnaast kunnen we in direct contact treden met de mensen die de post bezorgen, de postbodes, die het verschijnsel nog socialer maken. Het versturen en ontvangen van fysieke post wordt zo een zeldzaam aangename verrassing.
POST MODERN stelt de vraag naar de sociale waarde van post. We volgen het postpakket van een asielzoeker in Nederland naar zijn vrouw en kinderen in Oezbekistan. In de verschillende stadia tussen versturen en ontvangst van het pakket vertellen huidige en voormalige postmedewerkers, op voor hen karakteristieke plekken, over hun relatie met post. Tussen deze portretten door wordt komisch-kritisch commentaar gegeven op onze sociaal arme 'digitale snelweg' en het 'karrepad' van de gevoelige, persoonlijke briefwisseling.
Duur film 62 min
Jaar 2011
Taal Nederlands/Oezbeeks
Ondertiteling Nederlands
Trailer Bekijk trailer

 

 

 

       


facebook_somnio

Webdesign: 2DSign


Uitgerekend hier! is onderweg zijn, maar jezelf afsluiten is uitgesloten. Deze soundtrip neemt je mee op reis naar de onderweg-wereld. Het maakt contact met de flarden gesprekken die ons omringen, de geluiden van het bewegen van mens en machine. Uitgerekend hier! speelt met deze geluidsindrukken, om onderweg, HIER te blijven.
Een geluidsvoorstelling van Sander Schreuders